De tijd voor discussie is voorbij

Categories Rants & observatiesPosted on

Onlangs postte ik een meme die reacties uit wist te lokken die me totaal niet verraste, maar die wel het een en ander laten zien. Namelijk: dat witte mensen nog steeds willen discussiëren over racisme en dat ze hun ongemak met het onderwerp belangrijker vinden dan het ongemak van leven in een wereld waarin het simpelweg een gegeven is.

De reactie “dit helpt de discussie niet” slaat de plank volledig mis, omdat racisme geen onderwerp is om te bediscussiëren. Het is niet iets waar de meningen over kunnen verschillen. Het is een vaststaand feit dat het bestaat (er is zoveel bewijs) en het is een schande dat het anno 2020 de wereld nog uit geholpen moet worden. Ik ben klaar met de discussie.

Discussiëren over wat wel of niet racisme is.

Discussiëren over wanneer we erover mogen praten ja of nee.

View this post on Instagram

#robwijnberg

A post shared by DOTTIE DANSI (@dottiedansi) on

Discussiëren over wie er gekwetst wordt in die discussie (maar niet wie er gekwetst wordt door het beleid).

Discussieren over omgekeerd racisme (wat geen ding is mensen; kaaskop of melkfles of whatever genoemd worden valt in het niet bij nooit een baan kunnen krijgen vanwege iets simpels als je achternaam). 

We discussieren al sinds de afschaffing van de slavernij, een onderwerp waarover mensen zichzelf vandaag de dag nog steeds onwetend weten te houden. En bovendien de last bij mij (en mensen zoals ik) leggen om hen erover te onderwijzen. Dat is niet mijn taak. Zoek dingen op in plaats van mij te vragen waarom ik er “zo” over denk.

We hebben het hier over een complex systeem van vooroordelen en geniepige onderdrukking gebaseerd op iets waar niemand voor kiest of iets aan kan veranderen: je huidskleur/afkomst. Beleid en wetgeving die zo geformuleerd worden dat ze op papier niemand buitensluiten, maar in de praktijk alles doen om maar één groep daadwerkelijk vooruit te helpen. Toch is discussiëren het enige wat mensen willen doen.

@jonathanbynoe

This ain’t nothing but TRUTH..stop with play play…#blackvoicesheard #truth #fyp #foryou #staywoke

♬ Saturday Love – Cherrelle

Ik kan me geeneens een voorstelling maken van hoe het moet zijn om op je 25e(!!!) nog te moeten leren wat wit privilege en/of institutioneel racisme precies inhoudt en hoe ver het reikt, omdat ik het al m’n hele leven moet ondergaan. En eigenlijk is dat al het perfecte voorbeeld van wit privilege. 

Anti-racisten zouden zich niet aangesproken horen te voelen door een meme. Dus als je dat wel doet, ga dan na bij jezelf waarom en doe daar wat aan. Tot die tijd, have some more memes.

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *