Zo krijg je elke DJ gek

Format ImageCategories Rants & observatiesPosted on

Ik heb heel veel verschillende soorten vrienden. Een aantal van die vrienden krijgt regelmatig betaald om in clubs en op andere publieke locaties plaatjes in elkaar te mixen. In de volksmond worden deze vrienden van me DJ’s genoemd.

Ik wil het nu niet hebben over dat iedereen en z’n moeder tegenwoordig DJ wordt, omdat ik als amateur ook wel eens achter draaitafels sta. Dat zou dus een beetje hypocriet zijn. In plaats daarvan wil ik het hebben over het meest irritante en asociale wat je een DJ aan kunt doen. Namelijk: verzoeknummers aanvragen.

“Hoezo?”, hoor ik je denken. “Wat is het probleem nou? Eén plaatje kan toch wel?”

Breek me de bek niet open. Ten eerste werkt het niet zo. Als jouw aangevraagde nummer gedraaid wordt, komt iedereen met verzoekjes en dan is het hek van de dam. Maar belangrijker dan dat: het is extreem egoïstisch.

Dus omdat JIJ met je (naar alle waarschijnlijkheid) dronken hoofd een nummer van Beyoncé/Robin Thicke/Daft Punk en Pharrell* wil horen, moet iedereen daar nu onder lijden? “Nee, maar dit is echt een goed nummer.” Dat doet er totaal niet toe. Misschien is ‘ie al gedraaid. Misschien wordt ‘ie nog gedraaid. Misschien past ‘ie wel niet bij de sfeer. En maar doorgaan:

“Heb je die niet? Ik heb ‘m op m’n telefoon, heb je een aux-kabel?”

“Ik heb ‘m op cd in de auto, moet ik ‘m even halen?”

“Hebben ze hier Wi-Fi? Dan kan ik ‘m even opzoeken. Of heb je anders een laptop bij je?”

“Een DJ is er toch voor het publiek?”

Ja, dat klopt. Voor het publiek. Niet alleen voor jou. Als je je eigen muziek wil luisteren, moet je lekker thuis blijven. Daar mag je alles zelf bepalen.

Afgebeeld: de mensen wiens avond je verpest met je verzoekje

Besef even waar je mee bezig bent als je een nummer aanvraagt: je vraagt iemand wiens beroep het is om voor een publiek plaatjes te selecteren en af te spelen om te stoppen met z’n werk voor jou, zodat jij twee minuten (max.) kan dansen op een nummer dat je letterlijk op repeat kan beluisteren zodra je de betreffende locatie verlaat.

Ik schrijf hierover omdat ik meermalen van dichtbij heb meegemaakt dat mensen daadwerkelijk denken dat ze dat wel even kunnen flikken. En iedereen is altijd meteen beledigd wanneer het niet werkt. Niet stilstaand bij het feit dat ze al de negenendertigste zijn die iets komen aanvragen. Totaal niet denkend aan de rest van de aanwezigen en of hun verzoek wel is wat het publiek willen horen. Er gaat namelijk nooit een stemming aan vooraf.

DJ is ook echt het enige beroep waarbij mensen oprecht verontwaardigd zijn als blijkt dat hun advies niet gewaardeerd wordt en ze dus geconfronteerd worden met de realiteit. Ontgoocheld zijn ze. Gedesillusioneerd zelfs! Wat megaraar is, want je loopt ook niet binnen bij een meubelmaker om hem te vertellen hoe hij zijn werk moet doen. Waarom bij DJ’s dan wel?

*Doorhalen wat niet van toepassing is.

26 comments

 1. Ik vind het irritant dat DJ’s om een uur te draaien een fles rode en een fles witte vodka op hun rider plaatsen,niet gelijk de welke alleen de duurste is goed genoeg.Meestal drinken ze er niet van en gaat het mee naar huis,ook moeten ze steeds het laatste en toevallig ook het duurste materiaal hebben waar ze de helft niet van gebruiken of voor hun pint op te zetten.Ook gaat geen enkele DJ eens luisteren in de zaal of hij het geluid niet aan het verneuken is want rode lichtjes kennen ze niet,nooit hard genoeg eventuele gevolgen zijn toch voor de inrichter.Ik werk er beroepshalve al 25 jaar mee en ben die omhooggevallen pipo’s kotsbeu.

   1. Ja ze ge word er ook goed voor betaald om te draaien wat de betalende klant wilt. ..zij consumeren, zij betalen je loon..
    Ook bedankt om te laten weten dat alle mensen die een verzoekje vragen, drinken mensen zijn, leuk om te weten dat jullie zo denken! Je kunt ook nog in je living of garage dj’tje spelen, daar draai je wat je zelf wilt zonder die dronken, lastige, irritante mensen die zich willen amuseren terwijl jij s’nachts moet werken om te verdienen

  1. Kan ik volkomen met akkoord gaan. Breekt niets af van het initiele commentaar. Wie zijn beroep ter ere neemt, heeft geen flessen wodka of andere alcoholische dranken van doen. Ook zal deze het best werken met de materialen die hij/zij zelf thuis heeft staan. Wat ook heel belangrijk is dat je misschien wel alle trucjes kan leren, maar feeling met het publiek heb je of niet. 1 ding moet wel verboden worden achter de draaitafels en dit zijn oog kleppen. Kijken naar je publiek is essentieel bij het bereiken van een top avond. “Me and my guitar/discobar” is iets voor thuis.

  2. Dus dat… Precies zo en niet anders !

   Als allround DJ in een allround uitgaans gelegenheid draai ik gezellige muziek voor All het publiek en Niet alleen voor jou, niet alleen voor die ene meneer of Dame die niet goed tegen alcohol kan, of per ongeluk op de wc zat of buiten stond te roken toen Net hem/haar favoriete nummer voor bij kwam…

   En stop ook met volle glazen naar de DJ te gooien als je niet aan je trekken komt en de DJ jou Hardstylle Beak plaatje niet wil draaien omdat jij je neus vol met Poeder heb zitten, als je niet tegen een mix VAn drank en poeder kan, stop dAn gewoon met die rommel, beter voor jezelf beter voor ons…

   Ik zelf draai gezellige muziek, voor ieder wat wils, drink geen alcohol omdat ik scherp wil blijven, en een ridder met dure flesjes drank heb ik niet nodig om een “grote jongen” te moeten zijn…

  3. Duidelijk <3
   vaak hebben ze zoveel monitor staan dat dit boven het geluid (verneukte muziek)van de zaal uit komt

 2. Met plezier lees ik hier je reinste onzin en kan ik er echt van genieten op een koude woensdagnacht….ik hoef mezelf hier niet voor te stellen,maar ga nu gewoon even mezelf toch voorstellen, ik ben Marc 59 ondertussen en begonnen met plaatjes te draaien in 1973, heel amateuristisch gewoon omdat ik het leuk vond , toen ik een aantal jaartjes kleine fuifjes gedraaid had, werd ik benaderd door een discotheek uitbater die me wel wou laten spelen op een zondagavond; Deze man had een discotheek waar 1.500 mensen iedere zondag hun weg vonden, ik als onervaren dj grap mijn kans en na een proefdraai van 3 zondagen werd ik vast in dienst genomen, 3 jaar lang deed ik dit elke zondag, tot ik een andere aanbieding kreeg van een kleinere discotheek van ongeveer 800 mensen maar ik mocht er vrijdag , zaterdag en zondag spelen, op voorwaarde dat ik het vol kreeg… ik ging de uitdaging aan, nam ontslag in de ene discotheek en ging voor de andere, en ik speelde hat vol, 3 dagen , vrijdag , zaterdag en zondag, 18 jaar lang , ja u leest het goed , 18 lange jaren, tot ik een andere aanbieding kreeg voor een heel hippe tent , groter , 2000 mensen , en ook voor vrij, zaterd, en zondag, en ook deze tent speelde ik vol voor 4 jaren, toen ik besliste om het allemaal maar zelf te doen, ik deed zelf een discotheek open, een cocktailbar en een broodjeszaak , ik had bijna 20 mensen iedere avond aan het werk, en draaide zelf als dj in mij eigen zaak, nu heb ik alles verkocht en draai ik enkel nog voor mijn plezier, voor privé feestjes, duizenden vele duizenden keren werd me een plaatje gevraagd , ik heb het NOOIT gedaan, niet een keer, als de aanvraag ok was en ze paste in mijn vakkundige dj set, ging ik er soms op in , ALS HET MIJ GOED UITKWAM… en dit is dus het egoïsme van een vakman, een egoist die vind dat hij ZIJN muziek moet opdringen, en aanvragen doen, aan een dj , is verkeerd bezig, een dj moet gerust gelaten worden, als hij goed draait en het publiek bezig houd en amuseert, indien het publiek verveelt zit met slechte dj’s dan moet je deze man nog met rust laten maar hem nooit meer boeken, zo simpel ligt dat, ik denk niet dat wanneer je naar een top dj gaat luisteren, die man je gaat vervelen, iedereen zijn mening, maar verziekplaatjes doe je bij een radiostation, niet aan een dj op je feest, je kan wel die dingen op voorhand bespreken welke richting je uit wil gaan als je een dj boekt voor een feest, maar de avond zelf , laat je hem beter met rust….

 3. Dj ofwel discjockey is wel degelijk u vraagt wij draaien… Dat het tegenwoordig anders gaat en iedereen die thuis met zij console en laptop plaatje… Euh mp3 draait wil niet zeggen dat je ook een dj bent..
  Ze programeren zelfs van te voren hun hele set.. Knap hoor al die helderziende dj’s..
  Maar dit is weer typische een verhaal van een dj anno nu….

  1. Nee Mies, dat noemt men een jukebox. Een DJ draait inderdaad muziek die het publiek wilt horen, maar dat doet hij door te kijken naar de reacties van het publiek, op het moment dat hij de plaat draait. Natuurlijk vind nooit iedereen elke plaat goed, maar het gaat erom dat je een zo groot mogelijke groep aan het dansen hebt. Maar daana een andere stijl draait, zodat weer een andere groep hoort wat zij leuk vinden, en zo stuurt de DJ de sfeer en maakt hij/zij er een feest van voor iedereen. Verzoekjes kunnen daaraan bijdragen, maar vaak heeft degene die iets aanvraagt niet door welke kant het op dat moment opgaat, of dat de DJ aan het opbouwen is. En ook heeft die persoon er geen idee van dat die plaat nog niet lang geleden al is gedraaid. Hoe dan ook, ik als DJ zorg er altijd voor dat er veel afwisseling is (binnen wat er in die club de bedoeling is) maar dat gaat in stappen en de volgorde en snelheid daarvan is in de handen van de DJ. Dat maakt een DJ ook goed of slecht, de manier waarop hij/zij dat doet.

 4. Beste Ties,

  1. Het is een verzoek nummer. Ik herhaal: ‘verzoek’ nummer. De keuze ligt bij jou als DJ om te beslissen of de aangevraagde track binnen jouw set valt.

  2. De ‘extreem egoïstische’ aanvrager is onderdeel van het publiek waarvoor je , zoals je zelf zegt, draait.

  3. ‘Niet stilstaand bij het feit dat ze al de negenendertigste zijn die iets komen aanvragen’ In andere woorden, er worden tientallen verzoeken gedaan om jouw muziekstijl aan te passen. Als DJ wordt van je verwacht dat je je anticipeert op jouw publiek.

  4. ‘Je vraagt iemand wiens beroep het is om voor een publiek plaatjes te selecteren en af te spelen om te stoppen met z’n werk voor jou.’ De aanvrager geeft hier voorkeur voor een selectie én om deze af te spelen. Welk gedeelte is het ‘stoppen met zijn werk’ als DJ? Nogmaals de aanvrager is onderdeel van het publiek.

  5. ‘(…) want je loopt ook niet binnen bij een meubelmaker om hem te vertellen hoe hij zijn werk moet doen.’ Als je bij een meubelmaker een verzoek doet voor een nieuw meubel is dat ‘mega’ normaal. Het aanvragen van een verzoek nummer is geen kritiek maar een suggestie.

  Ik begrijp dat verzoeknummers enige frustratie kunnen opleveren als je er niet op voor bereid bent of niet binnen jouw kader van een geschikte set vallen. Echter besef goed dat je als DJ draait voor het publiek. Hier vallen ook de aanvragers onder. Overweeg zelf of het binnen jouw set valt en aansluit bij de publieke sfeer die je wil creëren met jouw stijl. Maar zet geen mensen af omdat ze ook een muziek stijl hebben die zij willen delen.

 5. Een DJ werkt altijd ten gunste van uitgaanpubliek dat betekend dat hij het motto de klant is koning moet aanhouden en niet moet zeuren en gewoon alle verzoekjes inwilligt het is juist andersom egoïstisch dat als je een verzoekje niet draaid en jij juist jou muziek oplegt en een DJ moet je niet vergelijken met een meubelmaker of andere beroep het mooie is dat een tent jou liedjes niet draaid je gewoon naar andere kroeg kan gaan waar je muziek wel gedraaid word ook het mixen is niet nodig gewoon de plaat uit laten spelen met de juiste snelheid en liefst op vinyl net als billy Jean bevoorbeeld klinkt als een klok en dansbaar met 1/4 beat dus als je tent leeg is de afgelopen weekenden kijk dan eens goed naar de DJ of nog beter zet er een jukebox neer kost minder levert meer op

 6. Dus dat… Precies zo en niet anders !

  Als allround DJ in een allround uitgaans gelegenheid draai ik gezellige muziek voor All het publiek en Niet alleen voor jou, niet alleen voor die ene meneer of Dame die niet goed tegen alcohol kan, of per ongeluk op de wc zat of buiten stond te roken toen Net hem/haar favoriete nummer voor bij kwam…

  En stop ook met volle glazen naar de DJ te gooien als je niet aan je trekken komt en de DJ jou Hardstylle Beak plaatje niet wil draaien omdat jij je neus vol met Poeder heb zitten, als je niet tegen een mix VAn drank en poeder kan, stop dAn gewoon met die rommel, beter voor jezelf beter voor ons…

  Ik zelf draai gezellige muziek, voor ieder wat wils, drink geen alcohol omdat ik scherp wil blijven, en een ridder met dure flesjes drank heb ik niet nodig om een “grote jongen” te moeten zijn…

  Doe je ding, ga lekker stappen, heb plezier, ga lekker helemaal naar de Klote….. Maaaar

  Laat mij met Rust !

 7. Ik heb jarenlang gedraaid en voor mij was het simpel. Er was een tafel met pen en papier en een boek met de nummer die bij deze avond paste. Als je een verzoeknummer had “uit het boek” schreef je het op. Als een nummer binnen een bepaalde tijdsbestek niet paste gebruikte je de “backspin” of een ander effect. Daarna bouwde je weer verder op BPM en toonsoort..

 8. Helemaal gelijk!!!! Ik ben zelf DJ en dit is helaas de waarheid, ik draai ook voor iedereen en dus niet voor een K*T individu die maar even een Avicii plaatje wil horen… En weet je wat nog het ergens was?? Ik deed een TECHNO set draaien… Wat een mafkees zeg!!! Lucht in iedergeval op dit Haha

 9. Wat als je bijv een UK (Garage) editie hebt, je misschien maar 4 Garage nummers hebt gehoord en even aan een dj vraagt (die nog niet aan het draaien is) of hij wellicht een bepaald Garage nummer heeft en misschien wil droppen? Eentje die wel heel vet is en bekend is onder de kenners?

  Is dat ook niet oke? Ik wilde gewoon wat meer Garage horen meh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *