Nederlands, maar dan op z'n Surinaams deel 3: Twitter Edition

Nederlands, maar dan op z’n Surinaams (deel 3: Twitter edition)

Categories Interwebz, Rants & observaties, TwitterPosted on

Na twee blogs over hoe Surinamers Nederlands bezigen (deel 1 + deel 2) is het volgens mij tijd voor de volgende stap. Een vertakking van Black Twitter genaamd Su Twitter (beknopt en to-the-point, ik hou ervan) heeft het zware werk gedaan ditmaal en we gaan het ook even een tikkeltje anders doen. We gaan in plaats van alleen focussen op betekenis, ook meteen voor uitspraak en zelfs een paar heuse Su-ri-naamse woordjes, mensen, dus zet je schrap.

We beginnen natuurlijk met uitspraak. Wil je een taal leren spreken dan is het zeker belangrijk om te weten hoe je bepaalde woorden uitspreekt en Nederlands op z’n Surinaams is daarbij geen uitzondering. Daarom hieronder een kleine verzameling veel gebruikte, doch bekende woorden die bij Nederlandse Surinamers een net andere uitspraak hebben.

Die laatste is misschien even verwarrend, hè? Vanwege dokter en dochter.. en dochter betekent ook nog gewoon dochter, maar maak je vooral niet druk, want er is geen enkele Surinamer die niet uit de context zal snappen wat je bedoelt.

Dan volgen nu de woorden die echt vertaald moeten worden. Wederom, geen stress. Of, om even in thema te blijven: no spang. De vertalingen staan er namelijk direct onder. Dat leert toch even wat makkelijker, niet?

Naast vertalingen voor Nederlands naar Nederlands op z’n Surinaams staan er deze keer ook echte Surinaamse woordjes in de lijst. De onderstaande woorden zijn bedoeld voor gevorderden, dus voel je vooral niet verplicht om deze woorden te bezigen als je twijfelt over je skills.

We sluiten af met een paar.. woorden kun je het niet echt noemen. Tjoerie is een onomatopee –je weet wel, wanneer het woord in kwestie alleen een geluid is– en de andere is een blik (waar ik het in deel 1 ook al over heb gehad). Het is wel handig om jezelf ermee bekend te maken. Vooral voor je eigen veiligheid.

En zo concludeert deze les!

Even zonder dollen tho, deze blog is mede mogelijk gemaakt dankzij de onvermoeibare inzet van Su Twitter en in het specifiek Eline Tjenn aka Lil Tooby, die me heeft geholpen met het verzamelen van al deze tweets. Dikke shoutout naar all y’all! Jullie maken het leuk voor mij om als Nederlandse Surinamer op Twitter te zitten. <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *