De levensloop van een clubhit

Categories Rants & observatiesPosted on

No Diggity van Blackstreet komt uit 1996. This Is How We Do It van Montell Jordan uit 1995. Ze zijn respectievelijk mega- en thunderoud. Toch zijn ze (vaak beiden 👀) tenminste één keer op een gemiddelde clubavond te horen. Van slicke R&B-feestjes tot foute 90’s-avonden, je kunt het zo gek niet bedenken (vast wel, maar dat maakt de vorige zin minder leuk). Hoe de F is dat mogelijk? Hoe wordt een clubtrack een clubhit? Hoe wordt je nieuwe favoriete nummer steeds groter en populairder om vervolgens OF vergeten te worden OF uiteindelijk onderdeel te worden van Het Gemiddelde Avondje Uit? Nou, zo…

Fase 1: dj’s met een goed oor
Een clubhit, hierna genoemd een banger (op z’n Engels), vindt zijn weg naar de club via de meest on pointe dj’s. De dj’s die elke dag op zoek zijn naar nieuwe muziek. Tegenwoordig wordt nieuwe muziek dankzij Spotify meestal op vrijdags uitgebracht, maar vroeger kon het elke dag van de week zijn. Toen moest je er maar op hopen dat jouw favoriete dj hem de eerstvolgende vrijdag of zaterdag al in zijn of haar bezit had.

In het prille begin van deze fase zie je vaak dat het overgrote deel van het publiek niet weet wat ze ermee aan moeten. Helemaal als het om een heel nieuw genre gaat. Met wat geluk dansen ze gewoon mee, maar als het tegenzit heb je ze er tussen zitten zichzelf die demonstratief van de dansvloer verwijderen.

Fase 1a: eendagsvliegen hebben langer nodig
Als je heel kritisch bent, zou je onderscheid kunnen maken tussen twee soorten bangers: enerzijds heb je de nieuwe singles van je favoriete (gevestigde) artiesten en anderzijds de zogenoemde eendagsvliegen. Eendagsvliegen hebben vaak meer tijd nodig. Er zitten namelijk altijd dj’s tussen die de naam van een track niet willen prijsgeven of dj’s die geen tracks uit andermans set willen “stelen”. De reden doet er verder niet toe; eendagsvliegen hebben over het algemeen een langere incubatieperiode.

Fase 2: we want more
Als dj’s de potentie van een banger eenmaal doorhebben, zul je zien dat ‘ie steeds vaker voorbij komt. In deze fase kan je in principe voorspellen dat iets een banger aan het worden is wanneer een gierige openings-dj de desbetreffende plaat aan het einde van zijn/haar set er nog even in wil gooien om te laten zien wat hij/zij in huis heeft. Later in deze fase is het vaak zo dat datzelfde nummer zo’n drie tot soms wel vijf keer op een avond gedraaid wordt zonder dat men daar erg in heeft (of liever: we vinden het gewoon niet erg).

Fase 3: oké, klaar nu
Op een gegeven moment, na zo’n twee tot vier maanden, is het leuk geweest. Peer pressure zorgt ervoor dat het merendeel van het publiek nog leuk mee doet, maar richting het einde van deze fase merk je dat enkel de mensen die blijkbaar alleen muziek luisteren tijdens het uitgaan (deze mensen bestaan dus echt) nog echt losgaan op het nummer. Het probleem voor dj’s is dat dit moment per regio/stad/plaats extreem kan verschillen. Wat inhoudt dat jij en je vrienden klaar kunnen zijn met een nummer, maar omdat ze er in stadje X nog helemaal ham op gaan, hij nog zeker één maand extra in de set blijft. Alleen de allerbeste dj’s gaan hier goed mee om. Shoutout naar jullie.

Fase 4: de koek is op
Als dj’s door hebben dat het over is met een banger, zal je merken dat hij steeds meer naar het begin van de avond verplaatst. Tot ‘ie (mits de sound dat toelaat) in een openingsset beland en er geen weg meer terug is.

Nota bene
Als het op dat moment langzaam gaat met nieuwe muziek heb je pech en veranderen die twee tot vier maanden rustig in zes, zeven of acht maanden. Ik heb het zien en horen gebeuren. De allerslechtste dj’s trekken misschien nog wel langer aan dit dode paard.

Fase 5: het kaf van het koren gescheiden
Dat je op een gegeven moment klaar bent met een nummer zegt niets over de uiteindelijke waarde ervan. De waarde van een banger wordt pas duidelijk nadat ‘ie zes maanden tot een jaar helemaal niet meer is gedraaid en dan voor het eerst sinds tijden weer eens in een set voorbij komt. Alles wat tijdloos blijkt, wordt uiteindelijk onderdeel van je gemiddelde avondje uit. En de rest? Tja… Het waren twee tot vier fantastische maanden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.